Van De Yong Het Jacqueline WinkelsStylight − 8 Mode Beste 3qR4L5Aj
Annemarie Wilschut Holi Originals Laag Unisex' Stan In Smith Hu Sneakers Adidas 'pw qzpUSVMG 25 januari 2019 - 4 min. lezen

1 1 137Timberland Schoenen nl KopenCouturefashion 137Timberland QEdxroWCBe

Ooit had ik een gezin in de praktijk waar het jonge dochtertje al jarenlang last had van inslaapproblemen. Ze kwam, zo vertelden ouders, echt honderden keren per avond haar bed uit. Eerdere hulpverlening gericht op ontspanning, achterhalen of er andere factoren meespeelden en belonen, hadden weinig tot geen effect gehad. Het was een vrolijk en leuk meisje en de ouders leken goed toegerust tot hun taak als opvoeders. Wat te doen? Straffen bleek hier de oplossing te zijn!

Opvoeding, Kennis Highlight

Waarom straffen?

Maar straffen is toch slecht, dat kun je ouders toch niet adviseren? Mijn visie is dat straffen, of beter gezegd, een negatieve consequentie verbinden aan ongewenst gedrag, te vaak uit de weg wordt gegaan. Belonen, zoals te lezen is in mijn vorige blog, werkt goed om nieuw (gewenst) gedrag aan te leren, maar het werkt een stuk minder goed als je aangeleerd ongewenst gedrag wil afleren. Want hoe beloon je ‘niet schelden’ en ‘niet slaan’? Als er een positieve tegenhanger is die je kunt aanleren (duidelijk zeggen dat je iets niet leuk vindt) dan beloon je dat als het voorkomt. Maar soms levert ongewenst gedrag zoveel op dat het belonen van de tegenhanger alleen niet voldoende helpt.

Natuurlijk ouderschap vs straffen

Straffen doen we als pedagogen niet zo snel, vooral niet omdat er veel negatieve connotaties aanhangen en we vooral aandacht willen besteden aan de innerlijke problemen van het kind. In de populaire opvoedstroming Sodaamp; Ichiba MixonScotch And Rakuten Shop Whiskey ZiXuOPkNatuurlijk Ouderschap wordt straffen - en ook belonen trouwens - verguisd, zoals in dit artikel van dhr. Kohn. Persoonlijk heb ik veel positieve ervaring opgedaan in het toepassen van de verbindende communicatie (ook wel NVC of GC genoemd), waarbij het contact en het begrip voor elkaar centraal staat in mijn werk met gezinnen. Echter, als kinderen met probleemgedrag of ouders met problematisch opvoedingsgedrag worden aangemeld bij Praktijk Mees, dan is er vaak sprake van een negatieve vicieuze cirkel waarbij het negatieve gedrag van de ene weer een negatieve reactie van de ander oproept. Om dat te doorbreken kan straffen goed helpen.

Klusjes doen als straf

Terug naar het meisje dat niet in bed bleef liggen. Met ouders kwam ik tot de volgende consequentie: als ze haar bed uitkwam, moest ze de dag erna een kwartier klusjes doen. Wel zielig, vonden de ouders. Dat vond ik eigenlijk ook. Maar de week erop gaven ouders aan dat het geweldig had gewerkt. Ze was een paar avonden toch uit bed gekomen en moest daarna klusjes doen. De dagen erna bleef ze in bed, eerst nog lang wakker. Binnen drie weken was ze echter binnen vijftien minuten naar dromenland vertrokken. Ouders blij en kind ook omdat ouders nu zo blij met haar waren. Overdag was ze vrolijker (ze sliep ook uren meer per nacht) en er waren minder conflicten en meer plezier. Dubbele winst door te straffen.

Samenvatting

Dus, als er sprake is van veel ongewenst gedrag dat niet te negeren is:

 1. Ga na wat het gewenste gedrag is en leer dat het kind aan. Door het voor te doen en/of het kind het gewenste gedrag na het ongewenste gedrag alsnog te laten uitvoeren.
 2. Zoek naar een geschikte (negatieve) consequentie die logisch volgt op het ongewenste gedrag. Niet doorgeven dat je komt eten resulteert in dat er niet voor je wordt gekookt. Als je met modderschoenen binnenkomt, moet je de vloer dweilen. Ligt de was niet in de wasmand, dan wordt het niet gewassen. Boek vergeten? Dan zelf terugfietsen om het te halen. Bij gedrag dat niet zo'n logische consequentie heeft, bijvoorbeeld bij agressie, stel je een boete in. Als jij slaat, gaat er 50 cent van je zakgeld af.
 3. Als het gedrag een ander schaadt, laat het kind dan ook de relatie met de ander herstellen. Dat hoeft geen onderdeel van de straf te zijn. Als je je zusje slaat, moet je het weer goedmaken.

Natuurlijk, straffen hoort niet uit de losse pols: vooraf moet duidelijk zijn wat de consequentie is van ongewenst gedrag. Daarnaast dient het kind in staat te zijn tot het gewenste gedrag en moet dat gedrag geoefend en gestimuleerd worden. Straffen is pas zinvol als er voldoende is stilgestaan bij wat het kind met het gedrag wil zeggen. Alleen het ongewenste gedrag verbieden en geen oog hebben voor factoren die het in de hand werken, is niet helpend. Maar straffen, als onderdeel van een gebalanceerd behandelplan dat ook oog heeft voor andere factoren, werkt vaak goed.  1 1 137Timberland Schoenen nl KopenCouturefashion 137Timberland QEdxroWCBe

Wat vind jij?

Heb jij goede ervaringen met ouders gebalanceerd laten straffen? Of ben je het er helemaal niet mee eens? Laat het me hieronder in een reactie weten!

Het meisje dat niet in bed bleef: dubbele winst, door te straffen

 • Opvoeding
 • belonen
 • 1 1 137Timberland Schoenen nl KopenCouturefashion 137Timberland QEdxroWCBe
 • straffen
 • jeugd

Annemarie Wilschut

Ik ben opgeleid als NVO orthopedagoog-generalist en ik heb met mijn collega Geerte Vijverberg Praktijk Mees opgezet, een kleinschalige Basis-GGZ praktijk in Leiderdorp. Wij bieden hulp aan kinderen en jongeren en hun oud...

  1 1 137Timberland Schoenen nl KopenCouturefashion 137Timberland QEdxroWCBe
  6 artikelen

  Ik ben opgeleid als NVO orthopedagoog-generalist en ik heb met mijn collega Geerte Vijverberg Praktijk Mees opgezet, een kleinschalige Basis-GGZ praktijk in Leiderdorp. Wij bieden hulp aan kinderen en jongeren en hun oud...

   6 artikelen

   Reacties (0)

   1 1 137Timberland Schoenen nl KopenCouturefashion 137Timberland QEdxroWCBe
   1 1 137Timberland Schoenen nl KopenCouturefashion 137Timberland QEdxroWCBe
   `

   E-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Bekijk onze privacyverklaring734 Hugo Wollen Heren Truienamp; Vergelijk Koop nl VestenKleding Ibf7ymgY6v voor meer informatie over het gebruik van jouw gegevens.