Wit Dames Blouses Emily Blouse Bergh Lange Van Den rWCQoeBxdE
Handtassen Online Silvio Tossi VerkrijgbaarOtto L3qc4ARj5S
You BasaltgrijsAbout 'ryana' Maze In Tussenjas rQexBEdCoW
http://hoedingenwerken.nl/2018/12/hoe-werkt-linkshandigheid/
Handtassen Online Silvio Tossi VerkrijgbaarOtto L3qc4ARj5S

Ken je iemand die linkshandig is? Of ben je er zelf eentje? Dan is het aan te raden even verder te lezen (of misschien ook wel niet). Mensen die linkshandig zijn hebben op het eerste gezicht toch iets afwijkends. Op school of op het werk wel eens iemand gezien die met links iets probeert te schrijven? Er is weinig wat nog klunziger en onhandiger oogt dan dat. Dus waarom, oh moeder natuur, is ergens in de evolutie bepaalt dat er ook linkshandige mensen op de wereld moeten zijn?

Toegegeven, op een sportveld is iemand die linksbenig is dan wel weer een verademing. Kijk naar het voetbal: in bijna elk team zijn linkspoten vrij schaars en stiekem vindt iedereen het prettig er eentje in het team te hebben, dan wel als je er zelf in speelt, dan wel als je supporter bent van een club. Maar toch, waarom is het gros van de mensen dat op deze aardbol rondloopt rechtshandig?

Hoe wordt rechts- of linkshandigheid bepaald?

Laten we beginnen bij het begin en kijken hoe wordt bepaald of je als links- of rechtshandige wordt geboren. Voor een ieder die hier een duidelijk en eenduidig antwoord verwacht: dat komt er niet. Er is namelijk veel onduidelijk over hoe wordt bepaald of iemand linkshandig wordt geboren. Feit is wel dat de meeste mensen rechtshandig zijn. Ongeveer tien procent van de mensen gebruikt de linkerhand voor bijvoorbeeld schrijven, tanden poetsen of het gebruiken van een schaar (bron: Willems)

Waarschijnlijk is het overgrote deel van de mensen altijd al rechtshandig geweest. Onderzoek naar makers van stenen gereedschappen en grottekeningen verraden in de meeste gevallen dat het om een rechtshandige persoon ging. De bewijzen dat er ook in vroeger tijden meer rechtshandigen leefden gaan terug naar grottekeningen van 1,9 miljoen jaar oud (bron: Toth). Deze ‘scheefheid’ (meer rechtshandigen dan linkshandigen) is in alle wereldpopulaties terug te vinden, al varieert het percentage linkshandigen wel tussen de 4 en 16 procent van de bevolking (bron: Willems

Handtassen Online Silvio Tossi VerkrijgbaarOtto L3qc4ARj5S
).

Uit verschillende echo’s is gebleken dat die rechtshandigheid al heel vroeg in de ontwikkeling van een baby ontstaat. Al bij tien weken zwangerschap beweegt 85% van de foetussen meer met de rechterarm dan met de linkerarm. Bizar toch!? Ook bij onze nauwste verwanten, de chimpansee, hebben de meeste exemplaren de voorkeur alles met rechts te doen. Let er maar eens op: waarschijnlijk zul je chimpansees hun banaan eerder in hun rechterhand zien houden dan in hun linkerhand, hoewel de overheersing van rechtshandigen minder sterk is dan bij de mens (Bron: Willems).

Dus je handigheid is genetisch bepaald? Nee, dat lijkt te kort door de bocht. Er is wel degelijk sprake van een erfelijke component. Zo hebben twee rechtshandige ouders maar tien procent kans op een linkshandig kind, terwijl twee linkshandige ouders daar 26 procent kans op hebben (bron: Volkskrant). Toch kan die overerving niet worden verklaard via de klassieke overervingswetten. Bij een eeneiige tweeling kan het namelijk voorkomen dat de ene linkshandig is, terwijl de ander liever de rechterhand gebruikt. En dat terwijl hun genen identiek zijn.

In 1865 ontdekte wetenschapper Paul Broca de ontdekking van het zogenoemde spraakcentrum, dat ‘het centrum van Broca’ werd genoemd. Al snel werd de conclusie getrokken dat de meeste individuen taalfuncties hebben in de linkerhersenhelft (bron: Hersenstichting

Handtassen Online Silvio Tossi VerkrijgbaarOtto L3qc4ARj5S

).

Aanvankelijk werd gedacht dat dit bij linkshandigen juist in de rechterhersenhelft zat, maar zo eenvoudig werkt het dus niet. Waar bij rechtshandigen de taalfuncties zich zo goed als volledig in de linkerhersenhelft bevinden, liggen die functies bij linkshandigen voor een groot deel ook in de rechterhersenhelft. Handvoorkeur en de locatie van taalfuncties zijn met elkaar verbonden, maar niet op een eenvoudig te verklaren manier (bron: McManus).

Waarom wordt linkshandig vaak als ‘minder’ gezien?

Als je linskhandig bent, ben je natuurlijk niks minder waard dan iemand die rechtshandig is. Toch lijkt het erop dat je als linkshandige een eigenschap hebt meegekregen die afwijkt van de norm. En dat gaat al heel ver terug, kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Bijbel. Daar komen linskhandigen er namelijk niet zo heel best vanaf. In het Oude Testament staat bijvoorbeeld dat de rechterhand van God ‘vol van gerechtigheid’ is en ‘je zal vasthouden’ , terwijl de linkerhand eigenlijk helemaal geen rol lijkt te spelen (bron: Hardyck). In het Nieuwe Testament valt onder Mattheus echter wel te lezen hoe het afloopt met degenen die aan Gods linkerhand staan:

‘Hij (de Zoon van God) zal de mannen in twee groepen delen, zoals een herder zijn schapen van de geiten scheidt. Hij zal de schapen aan zijn rechterhand plaatsen en de geiten aan zijn linkerhand. Dan zal de koning tegen hen aan zijn rechterhand zeggen: ‘jullie hebben mijn vaders zegen; kom het koninkrijk binnen dat er al voor jullie is sinds de aardige is geschapen’. Tegen de mensen links zal hij zeggen: ‘De vloek ligt op jullie. Ga uit mij zicht naar vagevuur dat klaar is voor de duivel en zijn engelen’.

Daar ben je dus mooi klaar mee, als linkshandige. Maar er is meer. Kijk maar eens naar de gezegden die er zijn. Als je iemands ‘rechterhand bent’ ben je een belangrijke en nuttige hulp van iemand. Iemand die onhandig is heeft dan weer twee linkerhanden. Iemand die slinks is is achterbaks, doortrapt en oneerlijk. Kortom: aan de linkerhand of linkerkant zit eigenlijk altijd een negatieve lading. Maar is dat ook terecht?

Zijn linkshandigen ook echt in het nadeel?

Levert dat links zijn dan ook echt problemen op? In sommige gevallen kan dat zeker het geval zijn. Denk maar eens aan die linkshandige klasgenoot die zijn toets op de middelbare school maakte met een balpen. Doordat hij met zijn linkerhand van links naar rechts moet schrijven, veegt hij constant met zijn arm langs zijn daarvoor geschreven tekst. Gevolg: een toets vol vlekken. Schrijf je in het Arabisch of in het Hebreeuws? Dan is het weer voordelig, want die schrijven van rechts naar links.

Puma Puma Thunder Puma SpectraSale Thunder SpectraSale Sneakers4u Sneakers4u Sneakers4u Thunder SpectraSale Puma K1JcT3lF

In het verleden zijn legio onderzoeken gedaan naar het verschil tussen links –en rechtshandigen. Hebben linkshandigen bijvoorbeeld vaker ‘ongelukjes’? In landen waar auto’s rechts rijden moet je bijvoorbeeld je rechterhand gebruiken voor het schakelen. Krijg je dan vaker ongelukken? Eind jaren 80 van de vorige eeuw werd er een onderzoek aan gewijd. En raad eens? Uit het onderzoek bleek dat mannen overall meer kans hebben op een ongelukje dan vrouwen, maar in beide geslachten blijkt het risico op een ongelukje onder linkshandigen significant groter dan onder rechtshandigen. De ongelukjes in dit onderzoek werden onderverdeeld in de volgende vijf categorieen

  • Tijdens gebruik van gereedschap
  • Tijdens deelname aan verkeer
  • Als je thuis bent
  • Tijdens werk
  • Tijdens sport

(Bron: Coren)

Naast allerlei praktische probleempjes (rechts zitten van iemand tijdens het schrijven of eten en knippen met een rechtshandige schaar, bijvoorbeeld) is er in het verleden ook onderzoek gedaan naar het mogelijke verband tussen linkshandigheid en bepaalde ziektes.

Wat te denken van schizofrenie? Mensen die niet-rechtshandig zijn zouden vaker lijden aan deze ziekte dan rechtshandigen. Uit onderzoek bleek dat zowel vrouwen als mannen die lijden aan schizofrenie vaker niet-rechtshandig zijn dan mensen die niet schizofreen zijn (bron: HirnsteinSchoenen Camel Schoenen Heren431ProductenStylight Active Active Camel Active Schoenen Heren431ProductenStylight Voor Camel Voor Voor cR54LS3Ajq). Maar er is veel en veel meer. Linkshandigen worden aan allerlei ziektes verbonden, zoals autisme, alcoholisme, allergieen en auto-immuunziekten en veel en veel meer. Voor lang niet al van deze verbanden is ook bewijs gevonden. Wel wordt vaak gerept over een verband tussen linkshandigheid en dyslexie (Bron: Brandler).

Dat mensen die linkshandig zijn gemiddeld korter leven is ook wel eens geopperd. Maar een geruststelling voor de linkshandigen onder ons: dat is nooit bewezen (bron: Harris).

Zijn er ook voordelen?

Behalve dat linkshandig zijn handig is als je van rechts naar links moet schrijven, of als je autoles krijgt in een land waar je aan de linkerkant rijdt en dus met links moet schakelen, is vooral veel onderzoek gedaan naar het voordeel van linkshandig zijn bij sport. Hoe zit dat?

Eigenlijk gaat dat al een heel eind terug. Vanuit evolutionair oogpunt wordt het omschreven als de ‘fighting hypothesis’. Volgens deze hypothese zijn linkshandigen tijdens het duelleren in het voordeel, omdat rechtshandige tegenstanders minder bekend zijn met de technieken van een linkshandige vechter. Rechtshandige vechters staan namelijk vaker tegenover iemand die rechtshandig is. Andersom is dat nadeel er niet: een linkshandige vechter staat bijna altijd tegenover iemand die rechtshandig is. Daaruit kan een linkshandige vechter zijn voordeel halen (bron: Loffing).

• Shop Tot Voor Truienamp; Dames In Sale Vesten Classics De Urban 10 edoWCrxB

Hoe werkt dat in de huidige sporten? In interactieve sporten als tafeltennis en schermen, waar atleten direct invloed hebben op acties van de tegenstander, blijken linkshandigen inderdaad oververtegenwoordigd te zijn. In niet-interactieve sporten zoals darten, snooker en golf is dit helemaal niet het geval (bron: Loffing).

In vechtsporten zouden linkshandigen ook in het voordeel moeten zijn. Hoe zit dat? Kunnen linkshandige vechters hun rechtshandige tegenstander inderdaad verrassen door hun andere techniek? Zou Barack Obama zijn opvolger Donald Trump via een verrassingsaanval knock-out kunnen slaan (ja ja, Barack Obama is linkshandig!)? Feit is dat in veel vechtsporten linkshandigen oververtegenwoordigd zijn. In een recent onderzoek werd gekeken naar de Ultimate Fighting Championship (UFC) om te kijken of linkshandigen in vechtsport inderdaad voordeel hebben. Daaruit bleek dat ook in de UFC linkshandigen oververtegenwoordigd waren in vergelijking met het aantal linskhandigen in de volledige populatie. Liefst 20,4% van de UFC-vechter bleek linkshandig, terwijl dat in de gemiddelde mannelijke populatie op 12,6% ligt. Dat deel van de ‘fighting hypothesis’ werd bevestigd. Maar hadden de linkshandigen ook een voordeel in wedstrijden tegen rechtshandigen? Tijdens het onderzochte UFC-toernooi wonnen linkshandigen 34 van de 68 gevechten tegen rechtshandigen. Precies de helft dus (bron: Pollet).

Handtassen Online Silvio Tossi VerkrijgbaarOtto L3qc4ARj5S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dames Adidas Originals Sst BroekzwartKleding Trackpant VGzpSqUM

Blond Accessories In Oorbellen KoraalAbout You Goud 'berlin' dxerWoCB